środa, 23 grudnia 2015

Królewski tort pod choinką


  Agroturystyka Jagodowa Polana
 
 Ach, co mi tam. 
 Nie lubię się za bardzo rozpisywać, ale po prostu muszę pochwalić się moim  świątecznym tortem. Rodzinie na jego widok, oczy  wyszły na  wierzch;P
 Taki królewski deser naprawdę uświetni każdy  Bożonarodzeniowy obiad. 
 Jest oczywiście  nieprzyzwoicie kaloryczny, nikomu nie będę oczu mydlić, 
 ale święta to nie jest  czas, aby się zamartwiać takimi błahostkami. Będziemy  się umartwiać po Nowym Roku:D
 Przepis na "tzw oko", przekazała mi onegdaj moja babcia, 
 no i tak  udoskonalam go przez lata, przy  okazji, co i raz wykazując się  inwencją dekoratorską;)

 A oto i mój przepis na 


MIGDAŁOWY TORT KRÓLEWSKI




  SKŁADNIKI 

ciasto



  • 250 g zmielonych migdałów
  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru do ucierania żółtek
  • 1/2 szkl. cukru do ucierania białek
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 3 czubate łyżki zmielonych drobno płatków (orkiszowych lub owsianych)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)

krem

  • 1 masło (250g)
  • 3 jaja
  • cukier puder (1/2-3/4 szklanki)
  • sok z 1 cytryny
  • kwaskowe powidła
  • napar herbaciany do nasączenia blatów

PRZYGOTOWANIE 

Ciasto:



Nagrzać piekarnik do 175 stopni - góra/dół.


Zmielić drobno migdały.

Utrzeć żółtka z cukrem, połączyć z migdałami, płatkami i wanilią.
Ubić białka na sztywną pianę, dodawać po trochu cukier, delikatnie połączyć z resztą masy. Wymieszac  krótko łyżką.
Masę przełozyć do wyłożonej papierem do pieczenia torownicy.
Piec ok 45 min.
Tort studzimy przygotowanych drzwiach piekarnika. Nie martwmy się jeśli nieco opadnie. Dzielimy go ostrożnie na 3 blaty i smarujemy je kremem. Jedną wastwę zawsze robię kwaskową - smaruję ją powidłami z czarnej pożeczki, a następnie kremem. Każdy blat leciutko nasączam schłodzoną herbatą owocową.

Krem:
Miksujemy do białości masło z połową cukru, dodając po jednej łyżeczce sok z cytryny. Uważamy aby krem się nie zważył. Następnie ubijamy pianę z białek i powoli dodajemy po łyżeczce pudru i miksujemy na szklisto. Następnie do piany dodajemy po jednym żółtku i cały czas miksujemy. Powstałą masę jajeczną dodajemy po 1 dużej łyżce do utartego masła. Za każdym razem miksujemy, aby masa nie stała się wodnista. 
Po połączeniu składników kremu wkładamy go do lodówki na ok. pół godziny, aby nieco stężał - będzie łatwiejszy do formowania. 
Tort schładzamy - powinien być przygotowany na min. kilka godzin przed przyjęciem. Na ok. 15 min. przed podaniem wyciągamy go z lodówki aby krem nie był zbyt twardy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz