Dzisiaj na Jagodowej Polanie trwają przygotowania do najbardziej magicznego dnia w roku, kiedy spadają gwiazdy, a zwierzęta zaczynają mówić ludzkim głosem - Wigilii.
Zapach kompotu z suszu i pierników miesza się z aromatem czerwonego barszczu, gotowanych karpi i oczywiście śledzików.
Kochamy śledziki na różne sposoby!
Kochamy śledziki na różne sposoby!
Gdybyście nie mieli pomysłu jak je przyżądzić, oto nasze dwa ulubione
i niezawodne przepisy, które można przygotować na samej końcówce.
i niezawodne przepisy, które można przygotować na samej końcówce.
SKŁADNIKI:
paczka matiasów (moczymy)
2 czerwone cebule
2 słodkie pomarańcze
garstka rodzynek
olej do smażenia (kokosowy lub inny)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki koniaku
1 łyżeczka octu balsamicznego
Przyprawy:
kilkanascie ziarenek gorczycy
3-5 łyżeczek miodu
pieprz cytrynowy
rozmaryn
4 ziarenka ziela angielskiego
4 liście laurowe
tymianek
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokroić w paski - zeszklić na oleju, dodać rodzynki, ocet, sok z wyciśnietych owoców, koncentrat, koniak i przyprawy - dusić, zredukować. Dosolić i dosłodzić miodem. Ostudzić. Układać warstwami. Smacznego!
Można trzymać w słoiczku przez kilka dni.
SKŁADNIKI:
3 garście suszonych grzybów
paczka matiasów (moczymy)
4 duże ogórki kiszone,
1 cebula cukrowa
1 łyżka koncentratu pomidorowego
olej
Przyprawy:
sól
majeranek
pieprz,
3-4 łyżeczki miodu.
PRZYGOTOWANIE:
Ugotować grzyby w osolonej wodzie do miękkości (ok 1h), posiekać drobno (można malekserem, należy jednak uważać by nie zrobić papki).
Ogórki i cebulę także drobno pokroić. Wszystko wymieszać razem z koncentratem, miodem i przyprawami do smaku (ja daję sporo majeranku i pieprzu, mało soli - śledzie i tak są słone)
Układać warstwami, każdą warstwę zalewać olejem. Schłodzić. Smacznego!
Można przechowywać w słoiczku 3-4 dni.
Wszystkim,
życzymy
zdrowych, radosnych,
pełnych ciepła i zadowolenia
pełnych ciepła i zadowolenia
Świąt Bożego Narodzenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz