Agroturystyka Jagodowa Polana
Ach, co mi tam.
Nie lubię się za bardzo rozpisywać, ale po prostu muszę pochwalić się moim świątecznym tortem. Rodzinie na jego widok, oczy wyszły na wierzch;P
Taki królewski deser naprawdę uświetni każdy Bożonarodzeniowy obiad.
Jest oczywiście nieprzyzwoicie kaloryczny, nikomu nie będę oczu mydlić,
ale święta to nie jest czas, aby się zamartwiać takimi błahostkami. Będziemy się umartwiać po Nowym Roku:D
Przepis na "tzw oko", przekazała mi onegdaj moja babcia,
no i tak udoskonalam go przez lata, przy okazji, co i raz wykazując się inwencją dekoratorską;)
A oto i mój przepis na
MIGDAŁOWY TORT KRÓLEWSKI
SKŁADNIKI
ciasto
- 250 g zmielonych migdałów
- 7 jaj
- 1 szklanka cukru do ucierania żółtek
- 1/2 szkl. cukru do ucierania białek
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 3 czubate łyżki zmielonych drobno płatków (orkiszowych lub owsianych)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)
krem
- 1 masło (250g)
- 3 jaja
- cukier puder (1/2-3/4 szklanki)
- sok z 1 cytryny
- kwaskowe powidła
- napar herbaciany do nasączenia blatów
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
Nagrzać piekarnik do 175 stopni - góra/dół.
Zmielić drobno migdały.
Utrzeć żółtka z cukrem, połączyć z migdałami, płatkami i wanilią.
Ubić białka na sztywną pianę, dodawać po trochu cukier, delikatnie połączyć z resztą masy. Wymieszac krótko łyżką.
Masę przełozyć do wyłożonej papierem do pieczenia torownicy.
Piec ok 45 min.
Tort studzimy przygotowanych drzwiach piekarnika. Nie martwmy się jeśli nieco opadnie. Dzielimy go ostrożnie na 3 blaty i smarujemy je kremem. Jedną wastwę zawsze robię kwaskową - smaruję ją powidłami z czarnej pożeczki, a następnie kremem. Każdy blat leciutko nasączam schłodzoną herbatą owocową.
Krem:
Miksujemy do białości masło z połową cukru, dodając po jednej łyżeczce sok z cytryny. Uważamy aby krem się nie zważył. Następnie ubijamy pianę z białek i powoli dodajemy po łyżeczce pudru i miksujemy na szklisto. Następnie do piany dodajemy po jednym żółtku i cały czas miksujemy. Powstałą masę jajeczną dodajemy po 1 dużej łyżce do utartego masła. Za każdym razem miksujemy, aby masa nie stała się wodnista.
Po połączeniu składników kremu wkładamy go do lodówki na ok. pół godziny, aby nieco stężał - będzie łatwiejszy do formowania.
Tort schładzamy - powinien być przygotowany na min. kilka godzin przed przyjęciem. Na ok. 15 min. przed podaniem wyciągamy go z lodówki aby krem nie był zbyt twardy.
Po połączeniu składników kremu wkładamy go do lodówki na ok. pół godziny, aby nieco stężał - będzie łatwiejszy do formowania.
Tort schładzamy - powinien być przygotowany na min. kilka godzin przed przyjęciem. Na ok. 15 min. przed podaniem wyciągamy go z lodówki aby krem nie był zbyt twardy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz